Project Description

”Krystallen” er også en BIM-suksess

Spæncom og MOE kan se tilbake på et vellykket samarbeid i den digitale sfæren. Felles bruk av BIM-modellen ga A/S Rødovre Centrum et raskere og billigere bygg av høy kvalitet.

Høsten 2017 åpnet Rødovre Centrum dørene til den nyeste utvidelsen, Krystallen. Et bygg hvor MOE fikk løftet BIM-modellene til et så høyt detaljert nivå, at de kunne brukes av leverandører og entreprenører i stedet for konvensjonelle 2D-tegninger. Modellene ble blant annet benyttet av betongelementleverandøren Spæncom. Et selskap, som i likhet med MOE, vil være i front innenfor digitale verktøy. Spæncoms byggingeniør Patrick Culleton ser Krystallen som et godt eksempel på hvor langt man kan komme med 3D-modeller:

“Detaljnivået i 3D-modellen fra MOE er per dags dato det beste jeg har sett. Prosessen med å modellere betongelementer til Krystallen var lettere, da 3D-visualisering av armering og montering kunne ses umiddelbart. Vi fikk lett identifisert og løst de problemene som man ellers ville hatt på byggeplassen. 3D-modellen fra MOE og Spæncom viste lett ‘Build before built'”, Uttaler Patrick Culleton.

Han støttes av prosjektleder Peder Falkenberg fra Langkjær Stålbygg:

”3D-modellen gjorde det enklere for tegnerne våre å produksjonsmodne stålkonstruksjonene.. Graden av detaljer ga også vår montasjeavdeling en bedre forståelse av plassering og montering av konstruksjonen med de omkringliggende bygningsdelene”.

Dynamisk byggeprosess
Forretningsansvarlig i avdeling Næringsliv & Bolig i MOE, Per Munch Christensen, er like fornøyd med resultatet og påpeker en annen positiv side:

”Byggeprosessen ved kjøpesentre er veldig dynamisk. Vi kjenner de overordnede rammebetingelsene, men vi designer også mens vi bygger, da utformingen av leieavtaler foregår samtidig. Ved hjelp av BIM har vi vært i stand til å tilpasse oss de skiftende omstendighetene mye enklere. Vi har også kunnet visualisere løsninger til byggepartnere, byggherren og potensielle leietakere”.

Tid, pris og kvalitet
Modellene har også blitt brukt av Aarsleff, Wicotec og JT3. Per forteller at samarbeidsformen har sikret at man kan leve opp til en ganske ambisiøs tidsplan. Det har vært færre feil underveis, og alle aktører har mye lettere kunne planlegge arbeidet ved bruk av modellene. ‘

”Sist men ikke minst, har modellenes høye detaljeringsgrad gjort det lettere for alle parter å gi spesifikke priser. Dette har gitt byggherren et forholdsvis billig bygg i et ellers så presset marked”, avslutter Per Munch Christensen.

Krystallen i Rødovre Centrum
Samtlige ingeniørfag, inkl. byggeledelse,
byggherrerådgivning og flere spesialistytelser.
Byggherre A/S Rødovre Centrum
Arkitekt Årstiderne Arkitekter