Project Description

Amager Bakke
Stålkonstruksjoner i den europeiske ligaen

Københavns nye forbrenningsanlegg med skiløyper på toppen er blitt hedret med Den Europeiske Stålprisen.

Den multifunksjonelle industriarktitekturen er et ambisiøst bud på hvordan et grønt energianlegg kan kombineres med rekreative arealer, som fremmer eventyr, lek og bevegelse (…) anlegget har en suveren bruk av stål – både som synlig materiale og optimalisert konstruksjonsstål”.

Dette skrev dommerkomiteen da Amager Bakke i 2017 fikk tildelt en Award of Merit ved The European Convention for Constructural Steelworks.

Dette er herved andre gang hvor de ingeniørmessige perspektivene belønnes, for i 2015
vant bygget også en Tekla Global BIM Award for bruk av de digitale verktøy på prosjektet.

7.500 tonns stål
Utfordringene ved det spektakulære bygget har også vært å få øye på. I over 85 år har MOE prosjektert og designet kraftverk, som i seg selv er en komplisert affære. Det er imidlertid første gang vi har vært med på å lage en skibakke. Slik som i naturen går løypene i flere retninger og byparken skal totalt kunne romme opp mot 1.500 mennesker. Et aspekt som stiller krav til like deler fleksibilitet og robusthet. Her
har stålegenskapene vist seg nyttig, og som disiplinansvarlig for stål i MOE, Peter Madsen Nordestgaard, formulerer det:

”Amager Bakke har noe illustrert står som et designmessig givende materiale hvilket gjør det mulig å realisere svært originale ideer”.
Peter Madsen Nordestgaard
Disiplinansvarlig | Stål
København

Street kitchen på toppen av København
Peter er prosjektleder på Amager Bakke og har i tillegg vært med i designprosessen vedrørende takparken, utviklet av Bjarke Ingels Group og bistått av landskapsarkitektene fra SLA. Utover de berømte skiløypene er det plass til en utsiktsplattform, aktivitetsruter, et street kitchen samt en 85 meter høy klatrevegg på
siden av bygningen.

SLA har fokusert på å designe et variert stykke bynatur, som både bidrar til områdets estetikk og det biologiske mangfoldet i området.
Designet inneholder derfor mange forskjellige typer vegetasjon inkludert trær.

”En av oppgavene våre har vært å beregne hvordan du kan forankre trærne godt og trygt på det skrå terrenget. Spesielt siden vindforholdene er preget av at vi er oppe i høyden. Jeg synes det er veldig fint at dette prosjektet har vært kjennetegnet ved spesielle ingeniøroppgaver i alle faser”. avslutter Peter Madsen Nordestgaard.

Amager Bakke
Byggherre ARC
Arkitekt BIG
Landskabsarkitekt SLA